Díjnyertes médiakolbász

Díjnyertes médiakolbász

Kezdők szerencséje – magyarázhatnák sokan, hogy miért is a Médiatér csapata hozta el a fődíjat az 5. Kolbásztöltő Fesztiválról. Az igazság azonban az, hogy kollégáinkból nem hiányzott a lelkesedés, hetekig készültek az eseményre, s egy igazán tapasztalt kolbásztöltő mestert is vittek magukkal Mátyás László személyében.

Egy év kihagyás után idén újra Kolbásztöltő fesztiválra hívta a csapatokat a Petry cégcsoport, méghozzá ezúttal is a kelementelki Petry borászat udvarára, ahol volt tér a munkára és a szórakozásra is. Az ötödik Kolbásztöltő fesztivál ezúttal is jó hangulatot, finom falatokat jelentett, és néhány csapatnak elismerést is.

Kolbászból volt a kerítés is
Mint Petri Ágnes főszervezőtől megtudtuk, annak idején azzal a céllal kezdtek el fesztivált szervezni, hogy hagyományt teremtsenek a hagyományból. Vagyis a környékünkön igazán hagyományosnak mondható kolbásztöltést gyakorolják egyesek, mások meg belekóstoljanak kicsit. „Azért a cégeknek, vállalatoknak szól ez a kolbásztöltő verseny, mert az egész munkafolyamat kicsit olyan, mint egy csapatépítő” – magyarázza Petri Ágnes, rámutatva, hogy mindenkinek megvan a feladata, de össze kell dolgozni a munkafolyamat során, ugyanakkor a jó szórakozás is garantált.
Idén tizenkét csapat vett részt a versenyen, mindenki igazán felkészülten érkezett, nemcsak a kolbász ízesítéséhez hozták a hozzávalókat, de a hús mellé köret, savanyúság is érkezett, és mindenki igazán kitett a díszítésben, a dekorálásban is magáért, így például volt olyan csapat, ahol tényleg kolbászból volt a kerítés is, mert egy egész épületet alkottak kolbászkarikákból.
Összesen százhúsz kiló húst dolgoztak fel, és a hagyományos kolbász mellett számos kreatív recept is előkerült: volt, aki vadhússal bolondította a portékáját, mások borókabogyót, fokhagyma helyett hagymát, vagy épp sajtot tettek a kolbászhúsba, de még konyak is került az egyik kolbászba.

Kitett magáért a Médiatér csapata is
A szervezés részleteiről Farkas Zsuzsa marketingmenedzser elárulta, tudták, hogy van a munkaközösségben valaki, aki szinte minden hétvégén disznóvágáson van és kolbászt tölt, utolsó pillanatig úgy volt, hogy Mátyás László nem ér rá ezen a hétvégén. Ezért a napokban kikérdezték a „szakit”, hogy milyen a jó kolbász, milyen legyen a recept, hogyan is kell kolbászt tölteni.or_kolbasztolto-fesztival_kelementelke_rz-08A díszítés sem volt utolsó

Annyira amatőrök vagyunk mi többiek, hogy minden ismeretlen volt számunkra, az is, hogy a beleket ki kell mosni, előkészíteni. Azt, hogy hogyan kell megfordítani töltés közben a kolbászt, még le is rajzoltuk. Éppen ezért nagyon megnyugodtunk, amikor péntek este kiderült, hogy Mátyás László kollégánk mégis ráér, és velünk jön. Megnyugodva dőltünk hátra – meséli Farkas Zsuzsa, aki a női kollégákkal végül főként a dekorálásért felelt, készítettek például kolbászból virágcsokrot, hogy az díszítse az aszatlukat. De a Szót kérünk szlogenből Sót kérünk csapatnév is lett, vicces funkciókat is kaptak a kollégák, volt, aki töltéskoordinátor lett, de a belek igazgatásáért felelős vezetői tisztséget is betöltötte valaki. A díszes tálalás is a női kezeket dicséri. „Tálalás előtt tudtuk meg, hogy a zsűri arra kér, legyen valami csavar a bemutatónkban, mi egy igazi csavart csempésztünk a tányérra” – meséli Zsuzsa nevetve.
A jelenlévő „kolbászmester”, Mátyás László közben bemutatja, hogy milyen kolbászok készültek a médiamunkás kezek alatt. Háromféle ízesítés készült: a hagyományos mellett egy paprikás, csípős és egy harmadik, amelyet tekerőpataki érlelt sajttal bolondítottak meg. Mint utólag kiderült, nagyon jó ötlet volt, hiszen a kolbásztöltő fesztivál fődíját éppen a Médiatér csapata nyerte el. Mátyás László szerint azonban nincs titok abban, amit csináltak.
„Titok nincs. Jó hús kell hozzá, és egy jó csapat. És ki kell találni, hogy mit akarunk enni. Mi készítettünk hagyományosat sóval, borssal, foghagymával, hiszen nálunk nincs hagyománya  a paprikásnak, de csípőset és érlelt sajtosat is készítettünk” – meséli László, aki a munkamenetet tényleg irányította. Ő ugyanis már régóta foglalkozik ilyesmivel, disznóvágásra jár, rokonságnak, barátoknak segít. Novemberben úgy megkezdem, hogy a szezon még nem járt le, még mindig van három disznóvágásom – meséli a kolléga, aki végül éppen egy elmaradt disznóvágás miatt tudott részt venni a fesztiválon – a csapat nagy szerencséjére. Az irányt tehát László mutatta, de mindenki kivette a részét a munkából, s bár különdíjban reménykedtek a csapattagok, a fődíjra azért mégsem számítottak.

or_kolbasztolto-fesztival_kelementelke_rz-23A megérdemelt fődíj

Nem csak az íz a fontos
A kolbászokat amúgy négytagú zsűri értékelte, köztük volt Petri Endre, a Petry cégcsoport tulajdonosa is, aki úgy vélte, idén igazán kreatív receptek születtek, szerettek volna különleges kolbászokat is készíteni a versenyzők. „Nem csak a kolbász ízét, fűszerezését pontoztuk, hanem azt is, hogyan tálaltak, hogyan dolgozott együtt a csapat, sőt, hogy hogyan néz ki a csapat együtt. A higiénia is fontos szempont volt” – sorolja a kritériumrendszert Petri Endre. Úgy véli, a legfontosabb, hogy ezt a kolbásztöltő fesztivált nem vérre menő versengésként fogták fel a résztvevők, hanem egy kikapcsolódásnak, amely jó alkalom volt arra, hogy összekovácsolódjon a csapat.

 

Megosztás