A Médiatér üstjében is főtt a töltöttkáposzta Parajdon

A Médiatér üstjében is főtt a töltöttkáposzta Parajdon

Megannyi díszes sátor, zene, néptánc és töltöttkáposztával teli rotyogó üstök fogadták azt, aki szombaton délután ellátogatott Parajdra, a 25. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválra. Összesen tizennyolc szakács és csapatuk mérte össze tudását, amit szakmai zsűri pontozott, az ízek összhangját keresve az ételekben. A Médiatér csapata igazi különlegességgel készült, nem is maradtak el a kíváncsi kóstolók.

Bár az időjárás nem volt a legkedvezőbb, mégis bőven voltak érdeklődők, illetve az őket kiszolgáló, portékáikat kínáló árusok sem maradtak le a 25. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztiválról. Természetesen a főszerep a főzőverseny részvevőié volt, akik a háromnapos esemény alkalmából raktak tüzet üstjeik alá. Nekik köszönhetően kellemes töltöttkáposzta-illattal telt meg a helyszín, amely sokak étvágyát meghozta.

or_toltottkaposztafesztival-ebe-11Megtelt a főzőverseny helyszíne

A főbejáraton belépve a Médiatér csapatának sátra volt az első, amelynél megállhattak az érdeklődők, akik nem csak ajándéktárgyainkból választhattak, de főszakácsunk Mátyás László és munkatársaink rendhagyó töltöttkáposztáját is megkóstolhatták. A hagyományos üstben készülő étellel nem elégedtek meg, a szakmai zsűri lenyűgözése érdekében kis kreativitással egy egész fej káposztát is megtöltöttek különböző húsokkal. „Ez szó szerint egy fej töltöttkáposzta” – fogalmazott László viccelődve.

or_toltottkaposztafesztival-ebe-51Főszakácsunk a különleges töltöttkáposztával

Elárulta, hogy a recept egyik legfontosabb titka maga a káposzta, hiszen olyan minőségűt kell választani, amely megpuhul, ezt kell legalább egy héttel a felhasználás előtt sós vízben megsavanyítani. Utóbbihoz a Só-szorosban lévő forrásból szerezte be a vizet, amelyet felfőzött és csombort, illetve kaprot is tett bele. Amikor már megfelelően megpuhult a hordóban a káposzta, akkor kivágta belőle a torzsát, így könnyebben tudta leszedni a leveleket. A töltelék négy kilogramm disznó- és egy kilogramm növendékhúsból állt össze. Az őrölt disznóhúshoz sonkát és tokaszalonnát adott, amit sóval, borssal, fokhagymával, csomborral, némi paprikával és kaporral ízesített. Mindezt hagyományosan kukoricakásával fogta össze, ez alkotta a töltelék belső részét. Erre került rá az őrölt növendékhús, amit némileg másképp fűszerezett, ugyanakkor rizskását tett bele. A tölteléket csülök- és sonkaszeletekkel borította be, majd lefedte a már említett ínycsiklandó káposztalevelekkel, mindez pedig egy edényben főtt meg. Az étel mellé desszertként vörösboros szirupban főzött körtét kínált a csapat.

or_toltottkaposztafesztival-ebe-50Szakmai zsűri bírálta az ételeket

or_toltottkaposztafesztival-ebe-59

Az egy fej töltöttkáposzta megvágásának pillanatai

or_toltottkaposztafesztival-ebe-63A különleges desszert 

Az eredmény nem is maradt el, hiszen sok román- és magyarajkú részvevő is dicsérte a töltöttkáposztát. Mindemellett a szakmai zsűrinek is tetszhetett a kreativitás és a hagyományok tisztelete, hiszen különdíjban részesítette a csapatunkat: a miénk lett az esemény legnagyobb töltöttkáposztája.

Toltottkaposztafesztival--EBE-54A zsűri tetszését is elnyerte a hatalmas töltöttkáposzta

Toltottkaposztafesztival--EBE-5

A Médiatér lelkes csapata a finom és különleges étellel

 

Megosztás